x
Sıralama seçin

Punch İğnesi ve Punch Kasnakları Modelleri

Punch iğnesi olarak da bilinen punch, bir tür nakış işlemidir. Punch, Türkçe okunuşu ile panç aslında çok eski dönemlerden beri yapılan bir el sanatını ifade eder. Bu nakış işleme tekniği ile punch kasnağına gerilerek yerleştirilen kumaşta üç boyutlu görünüm kazanan şekiller, desenler ve figürler yapılabilir. Çok şık ve estetik duran bu nakış biçimini gerçekleştirmek için özel punch malzemelerine ihtiyaç vardır. Bu malzemeler punch iğnesi seti, punch kasnak seti, punch iğnesi ve punch kumaşları ile punch yapıştırıcılarıdır. Ayrıca punch iplik geçirme aparatı da gerektiren panç özel materyalleri ile yapılmazsa istenilen sonuca ulaşılamaz.

Punch İğnesi Nedir?

Panç iğnesi bu özel nakış tekniğinin yapılması için en gerekli malzemeler arasında yer alır. Punch iğnesi görünüm olarak dikiş iğneleri ile nakış için kullanılan iğnelerden oldukça farklıdır. Adeta bir kaleme benzeyen bu iğneler büyük gözlü bir iğne olan punch iğnesi, üç boyutlu nakış işlerini yapmanızı sağlayan bir üründür. Kasnak üzerinde gerilmiş kumaş üzerine uygulama yapılmasını sağlar. Dekoratif ürünler başta olmak üzere havlu kenarı, kırlent, paspas, koltuk şalı gibi birçok işlemeli ürünü punch iğnesi ile yapabilirsiniz.

Punch İğnesi Modelleri

Punch iğnesi modelleri temel olarak iki sınıfa ayrılır. Halı ve kilim gibi sert ve sağlam yapıdaki ürünleri işlemek için kalın punch iğneleri kullanılır. Kasnağa gerilmiş normal kalınlıktaki bir kumaşa ise kalınlığı daha az olan panç iğnelerinden yararlanılır. Ayarlı iğneler her tür kalınlıkta olabilir. Ayrıca yine iğne ucunun kalınlığı çeşitlenmek üzere ahşap saplı ya da plastik saplı punch iğnesi modelleri de piyasada rahatlıkla bulunabilir.

Kalın Punch İğnesi

Punch nakışı genel olarak kumaşa işlenen desen ya da figürün hacimli görünmesini sağlayan bir uygulamadır. Bunun için uzun bir sap ile kalın bir ucu bulunan büyük boyutlu iğneler sıklıkla tercih edilmektedir. Bu iğnelerle zarif desenler değil çok hacimli figürler elde etmeniz mümkündür. Kalın punch iğnesi ahşap ya da plastik saplı olabilir.

Ahşap Punch İğnesi

Genellikle hacimli ipliklerde çok iyi sonuçlar veren ahşap punch iğnesi üretildiği materyal gereği oldukça dayanıklıdır ve uzun süre kullanılabilir. Ayarlanabilen modelleri de bulunan ahşap punch iğnesi çeşitleri panç nakışına yeni başlayanlar için tavsiye edilir. Ama ahşap punch iğnesi seçecekseniz sapının uzun olmasına dikkat edin. Çünkü kısa saplı ahşap panç iğneleri nakış yaparken elinizin ağrımasına neden olabilir.

Plastik Punch İğnesi

Punch yapmak için kullanılan iğne çeşitlerinden biri de plastik olanlardır. Plastik gövdeli punch iğnelerinin avantajı hafif olmasıdır. Böylece nakış yaparken elinizi rahat hareket ettirebilir ve manevra kabiliyetinizi artırabilirsiniz. Fiyat avantajı da sağlayan bu iğnelerin dezavantajı ise ahşap gibi sağlam olmamalarıdır.

Ayarlı Punch İğnesi

Bu iğneler her kalınlıkta olabilir. Ayarlanabilir punch iğnelerinin gövdesi üzerinde bulunan ayar düğmesi sayesinde ipi hangi yoğunlukta kumaşa aktaracağınızı belirleyebilirsiniz. Ayarlanabilir punch iğnesi ile ister pofidik ister daha zayıf bir nakış elde edebilirsiniz.

Oxford Punch İğnesi

Halı ve kalın işlemesinde mükemmel bir sonuca imza atılmasını sağlayan Oxford puch iğnesi akçaağaçtan üretilen bir sapa sahiptir. Bu kaliteli malzeme Oxford punch iğnelerinin fiyatını yuları çeker. Avrupa ve Amerika’da en sık kullanılan bu punch iğnesi oldukça da uzun ömürlüdür.

Punch İğnesi Nasıl Kullanılır?

Punch kalemi olarak da bilinen punch iğnesi ya da diğer adıyla delme iğnesi aslında kasnağa gerilen kumaşın delinmesini ve bu oluşan delikten punch iğnesine takılmış olan ipliğin geçirilmesini sağlar. Dolayısıyla punch iğnesi kullanmanın öncelikli amacı kumaşı dikmek değil, delmektir.

Punch iğnesi oluklu bir yapıya sahiptir. Bu delik iğnenin içine iplik geçirilmesine olanak verir. Punch iplik geçirme aparatı ile iğnenin içine yerleştirilen punch ipliği iğne ucundan çıkarılır. Bu ipe düğüm atılmaz. Daha sonra punch için seçilen kumaş kasnağa gerilir ve kumaş üzerine işlenmek istenen desen ya da figür çizilir. Bu noktada kumaşın tersinden işlenmesi önemlidir. Çünkü düzünden işlenirse desen ters çıkar.

Punch iğnesi kullanmanın temel prensibi iğnenin ucuyla kumaşa delik açmak ve delikten punch ipliğini delikten geçirerek desen çizimi üzerinden geçerek kumaşa aktarmaktır. Bu işlemi gerçekleştirirken iğneyi kumaş üzerinde hareket ettirmek şarttır.

Punch İğnesine İplik Nasıl Geçirilir?

Panç iğnesine iplik geçirmek için mutlaka iplik geçirme aparatına ihtiyaç vardır. Bu işlem panç kalemi seti içinde bulunan geçirme aparatı sayesinde oldukça kolaydır. Punch iğnesinden punch ipliği geçirebilmek için izlenmesi şart olan adımlar şunlardır;

  1. Uç kısmında ince bir tel bulunan punch iplik geçirme aparatı punch kaleminin ucundaki boşluğa yerleştirilerek sap kısmından tutulur ve yukarı doğru itilir.
  2. İp geçirme aparatının tel kısmı punch iğnesinin arkasındaki boşluktan çıkınca iplik bu bölüme geçirilir.
  3. Aparatın sapı telini ucundaki ipliğin çıkmamasına dikkat ederek aşağıya doğru çekin. Böylece iplik kalemin ucundan çıkarılmış olur.
  4. Son aşamada panç geçirme teli kalemin ucundaki deliğe geçirilir ve tel bu konumdayken tele iplik takılır.
  5. Tel tekrar ters yöne çekildiğinde iplik punch iğnesine tam olarak geçirilmiş halde kalır.

Punch Kasnak Nedir?

Punch yapmak için temel malzemelerden biri konumunda olan punch kasnak kumaşı gergin tutmak için kullanılır. Biri büyük biri ufacık farkla çok küçük olan iki çemberden oluşan panç kasnağı, çemberlerden biri üzerinde bulunan kilit mekanizması sayesinde kumaşı sabit tutan aparattır.

Kasnak olmadan kumaş gerektiği kadar gerilmez ve esneme yaptığı için iğne kumaşa giremez. Bu da nakışın büzülmesine ve iyi bir sonuç almanın imkânsız hale gelmesine neden olur. Dolayısıyla kasnağa geçirilen kumaş kaymayan yapıda ve panç işlemine uygun olarak seçilmelidir. Ayrıca kasnağa yerleştirilen kumaş çok sıkı durmalıdır.

Kasnak Modelleri

Kanaviçe, etamin ve makrome gibi nakış işerinde kullanılan kasnaklarından daha farklı bir yapısı bulunan panç kasnak modelleri set halinde satılır. Punch kasnak seti içinde biri büyük biri daha küçük olmak üzere iki adet kasnak ve bulunur bu iki kasnağın arasında koyulmak üzere bir plastik parça bulunur.

Punch kasnakların üretildikleri materyallere göre iki çeşidi vardır. Bunlar ahşap ve plastik kasnaklardır. Ayrıca boyutlarına göre büyük ve küçük punch kasnakları mevcuttur. Şekilleri baz alındığında ise kare ve yuvarlak punch kasnaklarına piyasada rastlamak mümkündür.

Ahşap Kasnak

Punch nakışının punch iğnesi ve punch kumaşı ile punch ipliklerinden sonra vazgeçilmez materyallerinden biri olan kasnaklar genellikle ahşaptan imal edilir. Çokça tercih ahşap kasnak modelleri oldukça dayanıklı ve bu nedenle uzun ömürlü kullanım sunan ürünlerdir. Ayrıca ahşap kasnaklar kumaşa zarar vermez ve oldukça sağlıklıdır.

Plastik Kasnak

Punch kasnak modellerinden biri olan plastik kasnaklar hem fiyat avantajı hem de hafif olması sebebi ile tercih edilir. Ağırlığı hissedilmediği için kolayca nakış yapılmasını sağlayan plastik kasnak modelleri kolay kullanımlı ve pratik ürünlerdir.

Büyük Kasnak

Panç nakışını yapacağınız kumaşın büyüklüğüne göre kasnak ebatları da değişiklik gösterir. Büyük kasnak modelleri masa örtüsü, nevresim ve elbise gibi büyük boyutlu kumaşlara nakış yapmak için işlev görür.

Küçük Kasnak

Örtü, havlu, çocuk kıyafetleri ve yastıklara desen ve figür işlemek için küçük boyutlu kasnaklara ihtiyaç duyulur. Bu da farklı ölçüleri bulunan küçük punch kasnak modelleri arasında tercih yapmak ile mümkündür.

Yuvarlak Kasnak

Punch işleminde en çok tercih edilen kasnak tipi yuvarlak kasnak modelleri olmaktadır. Dairesel olduğu için kullanımı çok pratik olan bu kasnaklar küçük ya da büyük her tür kumaşı işleminizi sağlar.  

Kare Kasnak

Daha çok küçük kumaşları işlemek için kullanılan kare kasnak modellerinin pek çok farklı boyutunu Hobibpop’ta bulabilir, web sitemizi ziyaret ederek kasnak fiyatları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

 

 

 

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.