x
Sıralama seçin

Tel Kırma Telleri Çeşitleri

Bartın yöresine özgü geleneksel bir sanat olan tel kırma işlemi ya da bilinen bir diğer adıyla tel kırma iğnesi bu uygulamaya özel olarak üretilen tellerle gerçekleştirilir. Bartın ilinden yayılarak Anadolu’nun hemen her yerinde yapılan bu farklı nakış türü tel kırma tellerinin yanında tel kırma tülleri, bu işleme özel kumaşlar ile kasnaklar, çift ve tek delikli küt uçlu iğneler gibi tel kırma yardımcıları kullanılarak yapılır.

Tel Kırma Teli Renkleri

Tel kırma ipi de denilen tel kırma telleri genellikle bakır, gümüş ve altın renklere sahiptir. Diğer tel kırma teli renkleri ise son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır. Hobipop’tan edineceğiniz tel kırma teli çeşitleri içinde çokça yer alan renkler ise yeşil ve yeşilin açık tonlarından olan çağla yeşili ve sarıya çalan zeytinyağı yeşili ile koyu tondaki ördek başı yeşilidir. Ayrıca fuşya, mor, lila, bordo, kırmızı, mercan gibi çarpıcı renklerin yanında Hobipop’ta açık pembe, açık bakır turuncu ve turkuaz gibi desenlerde yumuşak geçiş imkânı tanıyan tonları da bulabilirsiniz.

Koyu renklerde saks mavi, füme ve lacivert ile kahverengi tonlarının da yer aldığı Hobipop’un tel kırma teli renkleri antik görünümlü pirinç tonları ile de sınırlı değil. Geleneksel tel kırma sanatının asal renkleri olan gümüş, altın ve bakır tonlarına sahip tel kırma tellerini de Hobipop’tan edinebilirsiniz. Tel kırma teli markalarından en kaliteli Taç gümüşlü tel ile Murat renkli tel kırma tellerini sitemizden sipariş edebilir, taç tel kırma teli fiyatları ile diğer markaların tel kırma teli fiyatları konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Tel Kırma İşlemeciliği Nedir?

Tel kırma işlemeciliği geleneksel el sanatları arasında yerini alır. Bartın’a özel olan bu sanat zamanla Anadolu’nun her yayına yayılıp yaygınlaşmıştır. 17 yüzyıldan bu yana ülkemizde yapılan en güzel el zanaatlerinden biri olan tel kırma geleneksel dokuma kumaşlar ile tüller üzerine işlenir. Bartın Teli adı da verilen bu sanat özel olarak tasarlanmış iğneler ve tellerle yapılır. Tel kırması ismi bağlantısı bulunmayan tellerin makas kullanılmadan birbirine kestirilmesi ya da kırılması yöntemi ile gerçekleştirilir.

Tel Kırma Teli Malzemeleri

Türklere özgü bir işleme sanatı olan ve Bartın ile özdeşleşen tel kırma işinin ayırt edici özelliği ip kullanılmadan yapılmasıdır. Ayrıca bu işleme tekniğinde makas kullanılmaz. Tamamen ellerle özel teller yukarı aşağı doğru hareket ettirilir ve bu tellerin kırılması sağlanır.

Tel kırma tekniğinin özel iğnesinin yassı bir yapısı olduğu gibi tek delikli ve çift delikli çeşitleri mevcuttur. Bu iğnelerin uçları kumaşa uygun şekilde ucu doğru incelse de iğne ucu küttür, yani sivri değildir. Burada amaç kumaşı delmek değildir. Zaten tel kırma tülünün ya da kumaşının delikli bir yapı vardır.

Geleneksel olarak tel kırma teli aslında gümüş renklidir. Zamanla oksitlenen tel oksitli tel kırma teli adını da alabilir. Bu teller Bartın tel kırma işinde kullanılır. Bakır ve altın renkleri de bulunan bu teller artık her renk üretilebiliyor.

Tel Kırma Nasıl Yapılır?

Tel kırma işlemi için öncelikle gerekli malzemelerin edinilmesi şarttır. Bu malzemelerin başında tel kırma telleri ve gözenekli tel kırma kumaşı yani, tel kırma tülü gelir. Ayrıca kasnak ve gümüş tel kırma iğnesi ile teli işlem öncesi kesmek için kullanılacak makas da tel kırma işini yapmak için elzemdir.

Tel kırma işlemini gerçekleştirirken aşağıdaki aşamalar sırayla yapılmalıdır.

  • Tel kırma işine ilk aşamada kasnağa geçirilen tel kırma tülü ile başlanır. Tül kansak üzerine gergin olacak biçimde geçirilir ve kasnak kitlenir.
  • Farklı renklerdeki tel kırma telleri belirlenen oranlarda makas yardımı ile kesilir. Tellerin boyunun kısa olması avantajlı olacaktır.
  • Sonraki aşamada tel özel tel kırma iğnelerine geçirilir.
  • Tüle zarar vermeyecek biçimde kalın uçlu ve yassı olan iğne tülün geniş gözeneklerinden geçirilir. Böylece tel tüle işlenmeye başlar.
  • Telin kaçmasını önlemek için bir ucu bastırılarak kapatılır.
  • Tül üzerinde iğne ile geçirdiğimiz tele ilmek atılır ve telin kumaştan kurtulmasının önüne geçilmiş olur.
  • İlmek oluşturduktan sonra teli makasla kesmek yerine, teli yukarı aşağı hareket ettirerek kırmak bu işin temelini oluşturur.
  • Bu şekilde istediğiniz desen ve figürleri çıkarmanız mümkündür.

Tel Kırma Desenleri

Tel kırma işi geleneksel bir sanat olduğu için çoğunlukla doğa desenleri tel kırma tülü üzerine işlenir. Bezemeler ve süslemeler bitki, çiçek, dal ve yapraklar başta olmak üzere geometrik şekilleri de kapsar. Özellikle dörtgen ve üçgen biçimdeki geometrik şekillerin tel kırma işinde sıklıkla kullanılmasının nedeni etamin gibi delikli bir yapıya sahip olan tel kırma tülünün küçük kare boşluklarının bulunmasıdır. Ayrıca bu teknikte gül ve lale desenleri ile kelebek, arı, kuş gibi hayvan figürlerine de çokça rastlanır.

Tel Kırma Tekniği İle Neler Yapılabilir?

Başlangıcı çok eski dönemlere dayanan tel kırma sanatı günümüzde hala geçerliliğini koruyor. Tel kırmaya özel teknikler kullanılarak birçok örtü, giysi ve kumaştan elde edilen ürün işlenebiliyor. Oda takımları, yatak takımları, yemek ve çay takımları ile masa örtüleri, sehpa örtüleri ve tepsi örtüleri bu teknikle istenildiği gibi süslenebiliyor. Kırlentler, minderler, koltuk örtüleri ve yatak örtüleri ile dekoratif yastık yüzlerinde de tel kırma işi desenleri görmek mümkün.

Tel kırma işlemi yapılan diğer bir ürünler ise giysiler. Özellikle fantezi elbise ve bluzlar başta olacak şekilde pantolonlar, hırkalar, kazaklar hatta gömlekler üzerine tel kırma işlenmiş tül kısımlar dikilebiliyor.

Ayrıca şapka, kumaştan yapılmış kemerler, çantalar, fularlar, cüzdanlar ve pek çok aksesuar üzerine tel kırma işlemi yapılıyor. Abajurlar, sepetler, kutular ve saklama kapları üzerine tel kırma işinden yapılmış süslemeler monte edilebiliyor.

 

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.